maanantai 22. maaliskuuta 2010

Viikon sapuskat

Koska minulla on nyt hyvä draivi opinnäytetyön kirjoittamisessa, sain tiskattua ja laadittua kauan sitten lupaamani listan viikon ruokavaliostani. Kyllä, tämä on taas toinen merkintä yhden päivän sisällä, mutta kun tuo opinnäytetyön kirjoittaminen on niin mukavaa.

Tässä siis viitteellinen viikon ruokalistani, kun jotkut ovat sellaista joskus kaipailleet:

Maanantai

Aamiainen - Turkkilaista jogurttia, maca-jauhetta, kaakaonibsejä, auringonkukansiemeniä, hunajaa
Lounas - Koulussa lautaselle paljon salaattia, hapankorppu voisilmällä, ja sitä ruokaa, johon on sotkettu mahdollisimman vähän riisiä, pottua tai pastaa. Tämä pätee kaikkiin kouluruokailuihin. Lisäksi lasi kevytmaitoa ja vettä.
Päivällinen - Kanafilépihvejä kermatomaattikastikkeessa, rinnalle parsakaali-kukkakaali-avokado-kookosöljy-survosta ja raejuustoa.
Iltapala - Marjarahkaa (esim. mansikoita, rahkaa johon sekoitettu kermavaahtoa, makeutus hunajalla), hapankorppuja voilla.

Tiistai

Aamiainen - Ks. edellinen tai rahkan jämät.
Lounas - Ks. edellinen.
Päivällinen - Maanantain jämät.
Iltapala - Porkkanoita, tomaattia, hapankorppuja voilla, muutama rivi suklaata.

Keskiviikko

Aamiainen - Korkeakuituinen ruisleivän puolikas paistetulla kananmunalla, tomaatilla, suolakurkulla ja ketsupilla. Lasillinen Alpro Soya-suklaajuomaa.
Lounas - Ks. edellinen.
Päivällinen - Linssi-jauhelihakeitto, raejuustoa
Iltapala - Hapankorppuja voilla, porkkana, tomaatti, suklaata.

Torstai

Aamiainen - Tuli kiire, joten banaani ja tomaatti
Lounas - Ks. edelliset
Päivällinen - Linssikeiton jämät
Iltapala - Opparin parissa nautittu Bebe-leivos, kuppi vihreää teetä, pähkinöitä, tomaatti.

Perjantai

Aamiainen - Turkkilainen jogurtti lisukkeineen
Lounas - Ks. edelliset
Päivällinen - I LOVE SATAN-munakas. (Nimi tulee siitä, että tämän syötyä on henkihieverissä. Siihen tulee munien lisäksi ns. hulluna kaikkea - pekonia, feta-juustoa, kinkkua, tomaatteja, herkkusieniä... Mitä nyt haluaakaan laittaa.)
Illallinen - Valkoviiniä, pientä suolaista
Yöpala - Ranskalaiset paprikamajoneesilla

Lauantai

Aamiainen (nautitaan puolenpäivän jälkeen) - Pekonia ja munaa, tomaattia, paljon vettä.
Päivän mittaan vähän sitä sun tätä, lauantaina ei jaksa miettiä.

Sunnuntai

Aamiainen/lounas - Spelttipuuroa lisukkeineen puolenpäivän jälkeen, tomaattia, porkkanaa.
Päivällinen - Lehtipihvi bataattitikkujen ja kermakastikkeen kanssa.
Iltapala - Rahkaa, viikonlopun jämäherkkuja.

Kuten näkyy, siellä on vähän joka välissä tomaattia, porkkanaa ja hapankorppuja. Koska ne ovat huippuja, terveellisiä ja hyvän makuisia. Näette myös, että siellä on silti suhteellisen usein tilaa myös herkuille, ja että se on täysin ok.

-Annapurna

4 kommenttia:

  1. Saatanan rakastajan munakas kuulostaa kylla herkulta. Meikalaisellakin helposti kuluu (poikakaverinkin ruokkimisessa toki) iso kenno vapaan kanan munia viikossa. Nuo munakkaat ja kaikenmaailman kokkelit vaan on niin helppoja, nopsia ja tayttavia ruokia, eika ainakaan minulla oo viela alkanu pursuta korvista.
    Nyt juuri pitais lahta ruokakauppaan ja kovasti koitan ideoida ruokia ensi viikolle. Taidanpa kurkata vahan tuota listaasi tarkemmin ihan ajatuksen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Oi kun pääsisivät ihmiset siitä kivikautisesta ajatuksesta, että muna olisi alku turmion tielle. Ihan jatkuvasti tulee joka tuutista juttua siitä, miten munia voi nassuttaa ihan kaikessa rauhassa vähän useammin kuin kerran sadassa vuodessa.

    Siitä vaan, on herkkua! :)

    VastaaPoista
  3. Thänks spänks, kylläpä oli monipuolista luettavaa :D

    Koin kokonaisvaltaisen ahaa-elämyksen, tässä ensireaktiot tiivistettyinä:

    Kyllä, ruokavalioosi mahtuu säännöllisiä ”lämpimiä” aterioita

    Kyllä, ruokasi on aikalailla ”puhdasta” aitoa ravintoa- ei teollisuuden tärvelemää eineskamaa, ei höpöhöpö-light tuotteita

    Kyllä, ruoka, jota syöt on ns.tavisruokaa/kotiruokaa. Ei mitään hokkuspokkus-ääripää dieettisafkaa. Hiilareissa laatu korvaa määrän.

    Kyllä, painonhallintaan kuuluu myös satunnaiset herkut. Jos se lukee täällä, sen on pakko olla totta, eiköh?

    Inspiroivaa ja motivoivaa lukemista. Kiitos Annapurna, tästä on hyvä lähteä hiomaan niitä omia arkisia valintoja.

    Luulen, että oma kokonaisuuteni helposti karkaa käsistä siksi, että en ennakoi jääkaappini sisältöä lainkaan. Työpäivän jälkeen havahdun harmittavan usein siihen kylmään faktaan, että olen ”unohtanut” syödä, ja ainiin, kaupassakin pitäisi käydä.

    Ja senhän nyt joka akka tietää, miten käy, kun lähtee ruokakauppaan nälkäisenä..

    Tästä ei ole kuin suuntana ylöspäin ja katse tuleviin koitoksiin :)

    Ps. Ja bravoo, toi lauantai-filosofia ”ei jaksa miettiä” on hyvä esimerkki siitä, että vaikka yhtenä päivänä höllää vähän pipoa, niin ei, seuraavana päivänä ei ole syytä laskeutua mihinkään paastotilaan hampaat irvessä. Seuraavan päivän voi aloittaa taas perus-spelttipuuro-setillä....

    VastaaPoista
  4. Hoh, tulipas tuosta kommentista sellainen olo, että man, I rule! Kiitos siitä :D

    Tuohan tietysti edustaa toisaalta ideaalia, toisaalta melko normaalia/toteutettavissa olevaa viikkoa. Totuushan on se, että varsinkin nyt, kun on ollut sitä ja tätä ja tuota, mahtuu sekaan vähän enemmänkin näitä koko päivä huitelemassa ai niin syödäkin pitäisi-tempauksia, ja sitten taas eilisen kaltaisia päiviä, kun olin koko päivän opparin kimpussa ja taisin syödä lähinnä suklaata. Mutta se tosiaankaan ei ole vaarallista, sitten taas kokkaillaan pitkän kaavan kautta, kun siihen on aikaa ja kaikenlaisia resursseja.

    Yksi pelastajakeino on kuitenkin opetella muutama simppeli mutta terveellinen ja ravitseva resepti, jolla pääsee väsyneenä ja nälkäisenä kiusausten pälkähästä. Erityisesti suosittelen tuota I love Satania siihen. Viimeksi tänään pyöräytin, kun tuntui, ettei ihan millään jaksa miettiä ruoanlaittoa. Ai että, toimii!

    Sitten tähän loppuun ihan loistaja mietelause, jonka adoptoin heti omakseni: "When a man is sufficiently motivated, discipline will take care of itself." Se on just eikä melkein näin.

    VastaaPoista