lauantai 12. joulukuuta 2009

Eine kleine Nacht... snack

Yksi hienoimmista hommista elämäntaparemontissa on ravinnon laadun huomattava paraneminen. Vaikka olen aina pitänyt ruoanlaitosta, on siihen auennut nyt aivan täysin uusia ulottuvuuksia. Siinä, missä ennen kuvitteli olevansa taloudellinen ja vahtivansa painoansa vetämällä naamaan purkkitonnikalaa ja pikanuudelia, löytyy nykyään päivästä toiseen lautaselta mitä hienompia mättöjä, kuten kuluneella viikolla tällainen möllykkä:



Savuporo-halloumi-burgeri (Kahdelle kahdeksi päiväksi, neljälle yhdeksi päiväksi tai yhdelle neljäksi päiväksi, tai huippumallille loppuvuodeksi.)

-400g jauhelihaa
-Sipuleita tarpeeksi
-Mausteita, joiden katsot sopivan jauhelihan maustamiseen
-Kananmunaa
-Halloumia
-Kylmäsavuporoa
-Vihanneksia sen verran kuin haluat
-Jälkiuunileipäpaloja
-Suolakurkku-sipuli-sekoitelmaa
-Ketsuppia
-Parhaaksi katsomaasi juustoa

Heitä pikanuudelit roskiin, älä ikinä osta uusia. Paitsi festareille, jos on pakko, ja käytössäsi on trangia. Tee jauhelihapihvit. Paista halloumit. Kasaa maailman suurein ja överein burgeri, sellainen huojuva torni. Syö ensin valtavalla himolla, hidasta kun tunnet vatsan täyttyvän, heitä lopulta haarukka ja veitsi lattialle ja taputtele mahaa tyytyväisenä huomiseen asti. Tiesittekö, että pikanuudeleissa on energiaa neljännespizzan verran, ja tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita ehkä saman verran kuin kivessä?



Perjantai-illan pikkupikku murkinat

-Viinirypäleitä + ruohosipulituorejuustoa
-Ruisnappeja, jotka vasta kotona havaitsin olevan jotain valkosipulihöystöjuttuja, mutta hyviä ne oli silti
-Cashew- ja pistaasipähkinöitä
-Pistaasihalvaa
-Juustoja maun mukaan
-Avokado (reilu kauppa)
-Kurkkua tms. kasviksia
-Lihaa maun ja omatunnon mukaan, tässä savuporoa (koska kyseessä olen minä) ja lammasta
-Älytön jugurttimättö, jossa (eko) turkkilaista jugurttia, ruisleseitä, goji-marjoja, kaakaonibsejä, auringonkukansiemeniä, (suomalaista luomu) hunajaa.

Siitä vaan sitten mättämään ruisnappien päälle pöydän antimia, ja kohta taas ihmetellään kun on niin ähkyssä että hengittäminen sattuu. Sanoisin tämän olevan melkosen paljon parempi vaihtoehto evääksi leffaillalle, kuin pussitolkulla sipsejä, karkkia, jäätelöä, keksejä, jne jne... Kaikki tämä, ja zero morkkista!

Ja tästä päästäänkin asiaan, jota olen miettinyt aika paljon kuluneen viikon aikana, oltuani yksi niistä, jotka sattuivat katsomaan A-studion jutun tehotuotetusta lihasta. En ota enempää kantaa esitettyyn videokuvaan tai ohjelman henkilöiden mielipiteisiin, mutta ohjelma on synnyttänyt paljon keskustelua luomun kalliudesta, ja erityisesti opiskelijat purnaavat, ettei ole varaa olla eettinen.

Samat opiskelijat, joilla kuitenkin on varaa käydä siirtämässä viikonlopun aikana puolensataa euroa paikallisten juottoloiden kassoihin.

Itsekin olen tähän sortunut, mutta nyt olen alkanut ajatella asiaa toden teolla. Alkoholin huomattava vähentäminen on antanut minulle mahdollisuuden sijoittaa itseeni sijoittamalla parempilaatuiseen ravintoon. Totta ihmeessä luomu on kallista, kun eläimistä pidetään hyvää huolta. Vihanneksissa ei käytetä jäätäviä tuholaismyrkkyjä. Siinähän se koko pointti onkin. Halvalla saa halpaa. Henkilökohtaisesti maksan itse mieluummin kalliimman hinnan, tietäen, ettei eläin ole viettänyt surkeaa elämäänsä sellaisilla oloissa, jotka nähdessään ihminen haluaa kääntää katseensa, eikä syömäni vihannekset hiljalleen myrkytä elimistöäni. Kyse ei ole enää ainoastaan eläinten kohtelusta, vaan myös siitä, mitä kaikkea me tietämättä syömme, kun tyytyväisenä mätämme kitaan halpaa jauhelihaa.

Tämä on hankala aihe, josta on vaikea esittää kärkeviä mielipiteitä, kun on niin paljon asioita, joita pitäisi ottaa huomioon. Soija lennätetään meille tuhansien kilometrien takaa, ja onko se nyt sitten eettistä? Lisäksi yksi sanoo yhtä ja toinen toista, joten on lähes mahdotonta tietää, mikä on totta. Jokunen vuosi sitten nousi jotain hälyä reilusta kaupasta, että onko sekään nyt sitten sanojensa mittaista toimintaa. Hulluksihan tässä tulee!

Lisäksi varsinkin täällä pohjoisemmassa luomu- ja lähiruoan löytämiseen täytyy oikeasti nähdä vaivaa. Olen etsinyt koko viikon, ja toistaiseksi sitä on löytynyt kahdesta kaupasta. (Raksilan Citymarketin lihatiskiltä ja Limingantullin Makkarakaupassa kuulemma silloin tällöin on saatavilla luomua. Tämä tiedoksi oululaisille.)

Poroissa on se hyvä puoli, että stressaantuneen eläimen lihaa ei voi syödä. Porot saavat jallailla koko elämänsä tyytyväisinä metsissä. Toki kylmäsavuporo maksaakin sitten viitisen euroa sadalta grammalta, mutta puoli litraa siideriä maksaa saman verran.

Se on valintojen maailma.

-Annapurna

7 kommenttia:

  1. Mahtava teksti. Ja lisää kiitos reseptivinkkejä. Molemmat pitää ehottomasti testata!!

    VastaaPoista
  2. Todellakin suosittelen! Raksilan Citymarketissa siinä porttien ulkopuolella silloin tällöin myy joku yksityinen henkilö kaiken maailman sinappeja ja majoneeseja, siellä oli seassa tuollainen sipuli-suolakurkku-sekoitus, jota voisi syödä lusikalla suoraan purkista. Ihan bestest. Samaa kamaa taitaa saada myös kauppahallista.

    Ennen sitä söi elääkseen, nykyään elää syödäkseen. Ja mikä siisteintä, maha pienenee. On se ihimeellinen elläin tämä ihiminen.

    VastaaPoista
  3. Sun pitäs ruveta mun henk.koht. ravintoterapeutiksi et vois aina soittaa et "mitä mää nyt syön" :D

    Ai nii, stressaantuneesta lihasta, tuli vaan mieleen että teurastamoilta kertovat juttua että ei voi stressaantuneen teuraseläimenkään lihaa käyttää. Tiedä sitte, että jos eläin kasvatetaan tollaisissa stressiolosuhteissa koko ikänsä, niin varmaan ei paljo enää niitä lihaa pilaavia hormooneja erity teurastamokeikalla. Eli siis tää tarkoittas sitä, että luomueläimet myös teurastetaan lempeästi (ettei ne stressaa).

    Ps. Missä on makkarakauppa täällä?

    VastaaPoista
  4. Juuri tämä, että kun mistään ei enää saatana sentään voi tietää! Kai se olis helpointa siirtyä vaan rehellisesti kasvissyöjäksi, mutta miten sen päätöksen tekeminen on niin vaikeeta...

    Makkarakauppa löyty iha 100% randomilla ku iltana eräänä ajelin Kempeleestä kotia kohti, sit tuossa Limingantullin Prisman kohdalla (ennen Kärkkäistä) näin kyltin että KasvisHovi. Just samana päivänä olin nähny pakun, jossa luki että KasvisHovi ja lähiruoka. No, eihän siellä ollu muuta ku semmone lastaushalli, mutta sen vierestä löyty paljon hilpeyttä aiheuttanu pieni söpö punainen mökki, jonka oven yläpuolella luki että "Makkarakauppa." :D <3

    VastaaPoista
  5. Ja en niin tiedä siitä itse teurastamisen lempeydestä, mutta ainakin viikkoa ennen tapahtumaa pitäisi kuulemma olla ihan hissuksiin ja chillisti poron. Tiedä nyt sitten tuostakaan. Satun muuten tuntemaan Suomen ainoan naispuolisen poroteurastajan, pitäneepä kysyä :D

    VastaaPoista
  6. Mitä nää oot Kempeleessä teheny?

    VastaaPoista
  7. Meikä hajoaa 100% sun kommenteille!!! :D

    VastaaPoista