tiistai 18. toukokuuta 2010

Puhdistus

Viikon päästä tästä päivästä on se päivä, kun valmistun huomenna. Kun aloitin tämän blogin (puolihuumorilla), oli minulla kolme megaluokan huolta: laihtuminen, opinnäytetyön kirjoittaminen, valmistuminen. Kaikki näistä kolmesta missiosta tuntui olevan saavuttamattomissa, ja niistä puhuttiinkin vähän naureskellen.

Lueskelin tuossa päivänä eräänä vanhaa päiväkirjaani taaksepäin nostalgiatripin merkeissä. Aikalailla vuosi sitten olin kirjoittanut julistautuvani sellaiseksi ihmiseksi, joka ikuisesti vain yrittää laihduttaa ja aloittaa elämäntaparemontin seuraavana maanantaina, mutta joka ei kuitenkaan ikinä tule oikeasti onnistumaan siinä. Kieltämättä nyt kymmentä kiloa myöhemmin hymyilytti ja tuntui tosi hyvältä lukea se kappale. Että kuinka väärässä olitkaan, siskoseni. Ja uskomatonta, miten helppoa se kaikki lopulta oli!

Viikon päästä pitäisi siis sujahtaa siihen paljonpuhuttuun valmistujaismekkoon. Helmikuussa se vielä onnistui, mutta siitä asti se on odottanut kuin viritetty ansa minua kaapissa, aina ilkikurisesti sieltä kurkistellen: no, mitenkäs elämäntaparemonttisi jaksaa?

Viime viikonloppu meni Kemissä sarjakuvapäiviä pyörittäessä. Ihan mahtava tapahtuma oli taas kerran, mutta kuten arvata saattaa, oli ravitsemuspuoli sellainen, mitä en uskaltaisi ravitsemusterapeutille näytettävään vihkoon merkata - Karvinen-näyttelyn avajaisissa oli tarjolla pizzaa ja lasagnea, jotka pitkän päivän päätteeksi maistuivat mahdottoman hyvältä. Avajaisista ylitse jäänyt lasagne syötettiin meille järjestäjille seuraavana päivänä, ja kuulin joka haarukallisella hiilihydraattikammoisen ihmisen karjuvan päässäni, että eeiiii!

Nyt on ihan järkyttävän paisunut olo, kun tuosta nesteytyksestä tuli myös pidettyä huoli melko tehokkaasti. Niinpä ajattelinkin aamulla, että nyt voisi olla sellaisen viimeisen kuurin paikka. Tiedättehän, kun on olemassa kaiken maailman mehupaastoja ja kaalisoppadieettejä ja ananaskapseleja, joista suurin osa on kuluttajan huijaamista ja kaiken lisäksi terveyden kannalta epäterveellistä, kun painoa lähtee enimmäkseen lihaksista. Lisäksi kokemukseni mehupaastosta ei ole järin ruusuinen - viime kesän lopulla sellaiseen aloin, ja kolmantena aamulla kaaduin pää edellä vaatekaapin oveen, jolloin asuinkumppanini tuumasi, että nyt muuten loppuu tuo homma.

Se kolme päivää kuitenkin katkaisi osaltaan herkuttelukierteen, ja kaverit luulivat minun olevan raskaana - ei mahan takia, vaan kun oli kuulemma sellainen "hehku" päällä. Iho oli mahtavan kuulas ja olo keveä, joten ajattelin kuitenkin, että joku tällainen tempaus olisi hieno tässä vaiheessa.

Sitten vähän perusteita: Kukaan järkevä ihminen ei ala nälkälakkoon laihtumisen takia. Se on tyhmää ja turhaa. Puhidustuskuurille alkaessa täytyy tehdä itselle selväksi, mitä tällä haen, millaisia tuloksia toivon tällä olevan, ja mikä ylipäätään on järkevää ja tarkoituksenmukaista. Omalla kohdallani tahdon pienen pömpän laskemisen lisäksi katkaista salakavalasti takavasemmalta hyökänneen makeannälän, joka vaivaa lähes päivittäin. Karkkia onkin tullut mussuteltua nyt aivan tarpeettoman useasti. Täytyisi ainakin saada siirryttyä takaisin tummaan suklaaseen ja esimerkiksi luontaistuotekaupoissa myytävään intiaanilakuun, joka on tehty muun muassa täysjyväspelttijauhoista ja intiaanisokerista. Sehän on ihan selvää, että sokerin syöminen lisää sokerin himoa, joten ketju olisi nyt katkaistava.

Sokerin olen muutenkin havainnut arkkiviholliseksi tässä ikuisessa taistelussa oman terveyden puolesta. Muista hiilihydraateista alan pikkuhiljaa päästää pannasta täysjyvätuotteita, kuten luomu täysjyväriisiä, mutta valkaistu sokeri ei saa mitään anteeksi. Valloillaan oleva pastaan, riisiin ja viljaan kohdistuva sota on vienyt ikävästi huomiota pois sokerin tuhoista. Tuntuu, ettei koko hommassa ole oikein järki kädessä. Tämän olen huomannut ainakin itsestäni, kuten aiemmin kirjoitinkin: karkin syöminen on ok, valkaistun riisin syöminen ei. Suuri osa maailman kansasta syö kuitenkin pääruoakseen päivittäin pelkkää riisiä.

Siispä päädyinkin puhdistuskuureja tutkiessani Vogelin riisikuuriin. Ideana on noudattaa kuuria joko jokatoinen päivä tai yhtäjaksoisesti muutaman päivän - maksimissaan viikon - ajan. Sipulia, omenoita, luomu täysjyväriisiä, molkosan-vettä, vihreää teetä ja porkkanamehua. Siinäpä resepti.

Eihän tuosta saa vitamiineja ja proteiineja ja sitä ja tätä ja tuota

Itse tein vähän oman koktailini, koska riisi kaikesta huolimatta vähän oudoksuttaa: ostin riisipussin lisäksi paketillisen speltti helmijyviä, ja korvasin puolet riiseistä niillä. Speltti sisältää enemmän proteiineja ja kuituja ja sitä vastoin vähemmän hiilihydraatteja sataa grammaa kohden, ja on muutenkin ihan mahtava keksintö. Lisäksi aion syödä "reseptin" ulkopuolelta kasviksia, kananmunia ja raejuustoa - tokkopa nuo koko kuuria pilaavat. Sitäpaitsi minä varmaan en kuole, jos en vajaan viikkoon saa ravinnosta kaikkea, mitä pitäisi saada. Suuri osa suomalaisista ei saa ikinä.

Nyt on takana ensimmäinen ateria. Kuulotin sipulit kookosrasvassa ja heitin sekaan vähän puhdistamatonta merisuolaa, kun näin helteiden aikaan täytyy pitää huoli suolan saannista. Täytyy sanoa, että vaikka tuo vähän paloi kiinni, oli tuo annos yllättävän maukas! Speltti tarjosi kivasti haastetta hampaille, joten tuli huolehdittua myös riittävästä pureksinnasta. Aterian valmistumista odotellessa söin luomuomenan ja join lasillisen molkosan-vettä. Päälle natustin tässä kirjoitellessa vielä tomaatin, eikä kyllä jäänyt yhtään nälkä. Kuvailisin oloani hyväksi. Kunhan tästä ruoka vähän laskeutuu, lähden lenkille. Jännä nähdä, miten tuota jaksaa pinkoa. Helle ja kaikki.

Jäädäänpä seuraamaan kehitysen kehittymistä!

-Annapurna

4 kommenttia:

 1. Annappa mullekki tuota energiaa, thäänks. :)

  VastaaPoista
 2. Tulipa tuosta mieleen sunnuntainen keskutelu kaverin kanssa: "Oon niin väsyny, etten jaksa pitää ees suuta kiinni." "Mietin just samaa!" 12 tuntia unta on melko näppärä ratkasu!

  VastaaPoista
 3. Tyyppi valamistuu tännään! Onneksi olkoon.

  Joanna (Outin kavereita, sieltä puistosta, joka tunnisti sinut blogin pitäjäksi)

  VastaaPoista
 4. In my opinion, Belstaff Jackets Abercrombie Fitch clothing can't be lack of in our wardrobe.Belstaff Jackets Clothing fashion is changing everyday. People like fashion especially women. Abercrombie Fitch clothing is one of these famous brands on the market.Ugg boots 5815 Designed by famous designer and founded by famous artist, this clothing brand attracts all young girls and boys even Rosetta Stone lots of middle-aged women and men.

  VastaaPoista